Ha csak egy-két egészségügyi előnyét említjük a kölesnek, messze járunk az igazságtól. A köles előnyei nem állnak meg annál a ténynél, hogy lúgos és gluténmentes, tápanyagban gazdag gabona. Sajnos, nem kap akkora figyelmet, amekkorát érdemelne. A főtt köles remek helyettesítője a reggeli zabpehelynek, de akár a pirítósra, salátákra is szórhatjuk, ha egy kis kellemes, lágy, édeskés ízt szeretnénk. Ráadásul a köles főzése nem telik sok időbe, könnyű beiktatni étrendünkbe!
Fogyókúrázol? Szerezz be kölest!
Fogyókúrázóknak is ideális, hiszen alacsony a kalória- és a magas a rosttartalma. Hosszabb ideig telítettnek érezhetjük magunkat tőle, esélyes, hogy a kalóriadús ételek iránti sóvárgást is elkerüljük. De lássuk a köles előnyeit pontról pontra!
A köles lúgosító gabona
Az optimális egészséghez gyakran javasolják az orvosok a lúgos diétát. Tény: az egészséges táplálkozás 60 százaléka lúgos ételekből áll. A köles is lúgosító élelmiszer - így segít fenntartani testünkben az egészséges pH-egyensúlyt, és ez elengedhetetlen a betegségek megelőzésében.
A köles gluténmentes
Tápláló gluténmentes élelmiszert keresünk? Megtaláltuk. Mi lehet jobb a kölesnél? Remek tápanyagforrás amellett, hogy gluténmentes. Lisztérzékenységgel küzdők számára is ideális, hiszen ők a gluténtartalmú termékekre nagyon érzékenyek.
A köles fontos magnézium-forrás
Az egészséges köles magnéziumban gazdag. Olyan ásványi anyag ez, mely számos testi funkciónkban kulcsszerepet játszik. Bizonyítottan csökkenti a migrénes rohamok számát és kordában tartja az asztmát. Az alacsony magnéziumszint növeli a magas vérnyomás-, a beszűkülő artériák-, a plakkformálódás esélyét, melyek mind szívproblémák kialakulásához vezetnek. Ezeknek kockázatát minimálisra csökkenthetjük, ha magnéziumban gazdag ételeket eszünk, így például kölest. A köles előnye továbbá, hogy a magnézium mellett mangánt, foszfort és vasat is tartalmaz.
A köles B-vitaminban gazdag
A köles nagy mennyiségű B-vitaminnal látja el szervezetünket. A niacin, folacin, riboflavin, tiamin csak néhány azon fontos B-vitaminok között, melyeket a köles tartalmaz és testünk energiaszintézisében szerepet játszanak. Ha tehát energiát szeretnénk és fáradtnak érezzük magunkat, egy tálka köles mindig jól jöhet, megfelelő mennyiségű energiával tölt fel bennünket!
A köles kiváló antioxidáns
Védjük magunkat a szabad gyökök károsító hatásaival szemben kölessel, mivel ennek az élelmiszernek erős antioxidáns hatása van.
A köles egészséges koleszterinszintet biztosít
Ez a kellemes ízű gabona a fitokemikáliák kiváló forrása, mely tanulmányok szerint csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét, ám emeli a jó koleszterinét. Vagyis feltétlenül iktassuk be étrendünkbe, ha fontos a szívünk egészsége!
A köles prebiotikumként működik
Szervezetünknek jó baktériumokra is szüksége van. A kölesnek ismert prebiotikus aktivitása, mely hozzájárul a jó baktériumok mennyiségének növeléséhez - ezek kulcsszerepet játszanak az emésztés elősegítésében. Plusz, ellentétben a finomított gabonákkal, a köles nem teszi lehetővé a rossz baktériumok elszaporodását.
A köles csökkenti a triglicerid-szintet
A triglicerid egyfajta zsír, mely a vérben kering. Az abnormális trigliceridszint növeli a szívproblémák kialakulásának kockázatát. Kölesben gazdag étrenddel megelőzhetjük ezt a gondot, mert segít fenntartani a megfelelő trigliceridszintet, egészséges szív- és érrendszert eredményezve.
A köles javítja a hangulatot
A köles triptofánt tartalmaz, azt az esszenciális aminosavat, mely segíti a szerotonin termelődését. A szerotonin jelentős hatással van hangulatunk, alvásunk és étvágyunk alakulására, az alacsony szerotonin-szint depresszióval és alvászavarral járhat. Tehát, ha rossz a hangulatunk, jó tanács egy tál köles főzése és elfogyasztása! Ha vidám rendezvényt szeretnénk, a köles torta, köles süti vagy kölessel készült sült rizs mindig jó választás...!
A köles jó minőségű fehérje-forrás
Számos jó fehérje-forrás létezik, többségük azonban erősen savas és felboríthatja szervezetünk pH-egyensúlyát. A köles előnye, hogy nemcsak lúgosít, de csupán 50 gramm belőle fedezi a napi javasolt fehérjebevitel 12 százalékát. A vegetáriánus étrendet követők számára fokozottan ajánlott kölest fogyasztani, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét juttassanak szervezetükbe. Fontos megjegyezni, hogy túlzásba sem kell vinni a köles fogyasztását. A pajzsmirigy diszfunkcióval küzdő embereknél a köles túlzott fogyasztása ronthatja a tüneteket. Tehát, már meglevő pajzsmirigy-problémák esetén a köles vagy köles alapú ételek bevitelét korlátozni kell.
Áfonyás-mazsolás édes köles
Hozzávalók:
1 bögre köles
3 bögre tej (1,5 %-os)
vanília
aszalt vörös áfonya
mazsola
édesítőszer
Ekészítés: folyó víz alatt átmossuk a kölest. A tejet a kölessel, 1-1 marék átmosott áfonyával és mazsolával, vaniliával és édesítővel takarékon, folyamatos keverés melett felforraljuk. Ha nem elég édes, menetközben még adunk hozzá édesítőt és teljes puhasáig főzzük. Tálalása magában, vagy lekvárral, öntettel stb.
Cukkinis-paradicsomos köles
Hozzávalók:
25 dkg köles
2-3 cukkini
3-4 paradicsom
1 fej vöröshagyma
1fej lilahagyma
fokhagyma
olívaolaj
só
9 fűszer keverék
bors
pirított szezámmag
Elkészítés: a kölest külön megfőzzük. A hagymákat felaprítjuk, és olajon kicsit pároljuk, majd hozzáadjuk a héjától megfosztott paradicsomok egy részét (ebből lesz a szaft), kicsit később mehet bele a feldarabolt cukkini és a többi paradicsomszelet is. Meghintjük sóval ésfűszerekkel, de tehetünk bele külön is zöldfűszert, borsot. Mikor kész, összekeverjük a kölessel, és megvárjuk, míg összeérnek az ízek.
Édes kölesfasirt
Hozzávalók 6 személyre:
40 dkg köles
1 narancs
4 dkg élesztő
3/8 l langyos tej
3 tojás
10 dkg puha vaj, vagy Rama
1 evőkanál vaníliás cukor
olaj a sütéshez
Elkészítés: darálón finom lisztté őröljük a kölest. A narancsot megmossuk, megtöröljük, és a héja felét lereszeljük. Az élesztőt szétmorzsoljuk. A kölest, a narancshéjat, az élesztőt, a tejet, a tojásokat, a vajat, a vaníliás cukrot, egy csipet sót tálba tesszük, és a konyhai robotgép dagasztórúdjával mintegy 5 percig dagasztjuk, hogy a tészta hólyagos legyen. Letakarva, szobahőmérsékleten 1 órát kelesztjük. Nem túl sok olajat serpenyőben felforrósítunk. Fasírtonként kb. 2 evőkanál tésztát teszünk bele, és több adagban, kis hőmérsékleten kb. 5 percig sütjük, amíg a fasírtok alja megbarnul, és el nem válik a serpenyő aljától. Megfordítjuk őket, és további 3–4 percig sütjük. A sütőben 50 fokon (1-es gázfokozat) melegen tartjuk, amíg az összes elkészül.
Kölesfelfújt
Hozzávalók:
1 csésze hántolt köles
3 csésze tej
10 dkg mazsola
10-15 dkg aszalt gyümölcs kockázva
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál cukor
csipet só
1 zacskó gyalult mandula
Elkészítés: a hozzávalókat 5 cm magas tepsibe önteni, összekeverni (nagyjából félig legyen). A tetejére a mandulát egyenletesen elosztani. Előmelegített 200 fokos sütőben 40 percig sütni.
Kommentek