Mogyoróvaj házilag, mogyoróvaj tápértéke, egészséges mogyoróvaj.

Kedvencek közé

2024. November 23. Szombat - Kelemen

Mogyoróvaj házilag

Mogyoróvaj házilag.

Ha azt feltételezzük, hogy olyan forráshoz sikerül jutnunk, amely a lehető legkevesebb adalékot, cukrot és rossz minőségű zsiradékot tartalmazza, akkor tulajdonképpen a földimogyoró (és így tehát a tiszta mogyoróvaj) elsődlegesen mint zsír- és mikrotápanyagforrás egészítheti ki az étrendünket. Egy késő esti, szinte szénhidrátmentes étkezés része is lehet akár egy proteinturmixba keverve, diétában szintén kiváló zsírforrás a már említett élvezeti érték mellett, cukorbetegek pedig a korlátozott szénhidrátfogyasztást kompenzálhatják jó minőségű zsiradékokkal általa. A mag tömegének kb. 40-50%-a olaj, melynek zsírsavprofilja az olivaolaj értékével közel azonos; 46%-a egyszeresen telítetlen zsírsav, és 32%-ban többszörösen telítetlen.


A mogyoró B-viaminban rendkívül gazdag, jó E-vitamin forrás, omega 6 forrás koleszterinmentes és fitoszterolokban (növényi szterolokban) gazdag: ezek a szerves vegyületek a kémiai struktúrájukat tekintve nagyon hasonlóak a koleszterinhez. A táplálékokkal bevitt fitoszterolok egy része oldhatatlan vegyületet alkot a koleszterinnel, és a széklettel távozik a szervezetből. Hogy mi ebben a varázslat? Nevezetesen az, hogy a földimogyoró vagy mogyoróvaj társaságában elfogyasztott táplálékból a szervezet ennek a mechanizmusnak köszönhetően kevesebb koleszterint vesz fel. Külön érdekesség és rendkívül előnyös élettani hatás, hogy a koleszterinhez hasonló szerkezetüknek köszönhetően a fitoszterolok kötődhetnek azokhoz a receptorokhoz, amelyek segítségével a koleszterin felszívódna. Ennek eredményeképpen képesek csökkenteni az LDL-koleszterinszintet.

Resveratrol-t is tartalmaz, amely amellett, hogy egy rendkívül erős antioxidáns, segít az ösztrogénszint egészséges szabályozásában, nitrogén-oxid termelődésben.

Mogyoróvaj készítése házilag

Az igazi transzzsír-, cukor- és kukoricamentes mogyoróvaj receptje

Hozzávalók:

- 500 g héjas pörkölt földimogyoró (Pörkölt, HÉJAS földimogyoró, ezt ugyanis olaj nélkül pörkölik, és teljesen transzzsírmentes, ellentétben a csomagolt és héjatlan, ki tudja, milyen (és hányszor égetett) olajon pörkölt változattal.)

- 20 g extra szűz olivaolaj (A könnyű feldolgozhatóság érdekében.)

- egy kevés tengeri só (Ha sózod, mindenképpen alacsony nátriumtartalmú sót, lehetőleg tengeri sót használj!)

- kóstolgatás közben megállapított mennyiségű édesítőszer (Édesítheted bármilyen természetes édesítővel, pl. sztíviával, mézzel (ekkor azonban számolni kell a cukortartalommal), ebben az esetben választhatod a kalóriamentes alternatívát: egy kevés folyékony édesítőszert.)

- minimum 400W-os teljesítményű konyhai aprítógép

Házi mogyoróvaj elkészítése:

Pucold meg a mogyorót. Kellemes időtöltés. Ezt a mennyiséget gyakorlott (és kellőképpen elszánt) termelő kb. 30-40 perc alatt feldolgozza. A kezed jár, mint a gép, az agyad nem annyira: meditálhatsz, vagy kivégezhetsz egy részt a BB.TV-ből. Az egyes darabokat azért figyeld fél szemmel, mindenképpen kerüld a túlzottan avasnak tűnő, esetleg penészes szemeket: a penészes mogyoró aflatoxint tartalmaz, amely egy erősen karcinogén (rákkeltő) hatású anyag, és mint toxin tulajdonképpen méreg. 

Ebből az 500 g-os mennyiségből kereken 321 g tiszta mogyoró jött ki. Ezt beleborítjuk az aprítóba, és már az elején hozzáadjuk az olajat. Kezdjük el aprítani, majd amikor már egy darabos masszát kaptunk, a sót, folyékony édesítőt ekkor érdemes hozzáadni, az extra nedvesség segíti a hatékonyabb aprítást.

A műveletet addig végezzük, amíg teljesen sima masszát nem kapunk. Ha ízesítjük, ekkor adhatunk még hozzá ízlés szerint sót, édesítőt. Időszakosan érdemes megállni, az edény szélére tapadt darabokat egy kanállal terelgessük a masszába, hogy azokat is alaposan pépesíteni tudja a gép. És ez az a pont, amikor dönthetünk: maradunk a klasszikus smooth mogyoróvajnál, vagy inkább megállunk itt, és ekkor már készen is van a crunchy verzió.

Ezek után csak egy légmentesen zárható edénybe kell töltenünk a kész mogyoróvajat. Várjuk meg, míg egy kicsit leülepszik, és megül a zsiradék egy része a tetején; ezt követően keverjük át egyszer, és mehet a hűtőbe fejjel lefelé fordítva. Ezzel a kis trükkel érhetjük el azt, hogy a mogyoróvajunk jobb állagú, könnyebben kezelhető, kenhető legyen, és ne dermedjen tömbbé az egész. Szobahőmérsékleten lefeljebb 1-2 hónapig tárolható, egyébként ezen a hőmérsékleten a legideálisabb az állaga, viszont gyorsabban romlik a minősége. Ha kezd avas szaga lenni, inkább szabadulj meg tőle... ebben az állapotában már a zsírsavprofilja sem az igazi, ráadásul ha került is bele egy kis aflatoxin valameyik szem mogyoróból, akkor a kicsiből idővel csak több lesz. Egészséges ember egyébként ritkán őrizget egy hónapnál tovább egy üveg mogyoróvajat...

Ilyen módon készíthetünk még mandulavajat, kesudióvajat, pisztáciavajat is akár.

Fontos kiemelni, hogy még a mocskot nem tartalmazó, tiszta mogyoróvajat sem tömhetjük magunkba korlátlanul. Ne feledjük: elsődlegesen mint magas élvezeti értékű, sokoldalúan felhasználható zsírforrással kalkuláljunk vele, és igyekezzük úgy integrálni az étrendünkbe, hogy az a testépítő céljainknak (diéta, tömegelés) megfeleljen. Könnyedén leküldhetünk vele a torkunkon 1000 kalóriát anélkül, hogy észrevennénk... Nem ez a cél, hanem az, hogy ha már az étrendünk nem is elsődlegesen az ízekről szól, legalább egy kis változatosságot varázsoljunk bele úgy, hogy az megtámogassa a testépítő céljainkat.
 

A házi mogyoróvaj tápértéke
 

Tápértékadatok 500 g héjas mogyoróból készült mogyoróvajra vetítve összesen*:

 

2135 kcal
85.44 g fehérje
47 g szénhidrát
171 g zsír
 

100 g full naturál házi mogyoróvaj tápértéke:
 

667 kcal
26,7 g fehérje
14,6 g szénhidrát
53,4 g zsír

*(340 g mogyoróvaj a hozzáadott olaj tömegével együtt)

Ossza meg!

Vissza: Diéta és táplálkozás, receptek
címkék:

Kommentek


Gray Cook: A mozgás alapelvei - Funkcionális Mozgásminta Szűrés

 Vannak általános igazságok és alapelvek, melyeknek minden olyan filozófia, program vagy rendszer építőköveit kellene alkotniuk, mely fizikális fejlesztéssel vagy rehabilitációval foglalkozik: 1.Nem tudjuk magunkat, vagy másokat jobban fejleszteni, mint a természet.  2. Biztonságosabban és gyorsabban tudjuk magunkat, vagy másokat fejleszteni,...

10 ok, amiért érdemes 50 felett is edzeni

 Az 50 éven felülieknek sem szabad abbahagyniuk a rendszeres edzést, mert az öregedéssel járó  különböző problémák miatt egyre gyakrabban szorulnak gyógy-szeres kezelésre, egyre több időt kell orvosnál tölteni és egyre jobban csökken az életminőség is. Egyértelműen az a konklúzió vonható le, hogy...

Guggolj elöl tartott súllyal!

Az ágyéki gerincszakasz fájdalma a guggolás esetében is három fő okra vezethető vissza: a forgatónyomaték (előrehajlás), a kompresszió(nagy  gerincterhelés) és a flexió (hajlítás).  Az elöl tartott súllyal végzett guggolás a jellegéből fakadóan biztonságosabb, mint a háton tartott...

A helyes légzés fontossága az edzéseken

 Ebben a cikkben szeretném Veletek megértetni, hogy edzéseiteken és a mindennapjaitokban egyaránt  mennyire fontos és alapvető a helyes légzéstechnika. A helytelen légzés hosszútávon az ízületi láncolaton belül  az alsóháti szakasz hajlítását eredményezi a csípő hajlítása helyett,...

A kockás hasizom titka

Lehetséges gyors fogyás a hasról ? Az egyik leggyakoribb kérdés: hogyan fogyhatnék csak a hasamról, csak a csípőmről,csak a combomról? Milyen válaszokat kapnak az érdeklődők? Sok felülést és hasizomgyakorlatokat kell csinálni. Olyan gépeket kell használni, amelyek specifikusan a hasizmot erősítik (némely tévében rendelhető gépet kifejezetten ezzel reklámoznak!) Olyan eszközöket kell használni, amelyek elektromosan...

Teremtsd meg vágyott körülményeidet ! 1. rész

Ebben a cikksorozatban szeretném megmutatni neked  a csodálatos élethez vezető utat. Az egész sokkal egyszerűbb, mint hiszed és amint megérted, miként működik az élet és a benned lakozó erő, képessé válsz arra, hogy megtapasztald a létezés varázsát a maga teljességében-és akkor valóban csodálatos életed lesz !
  1 2 3 4 5  …    Következő oldal   Utolsó oldal

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre,

hogy elsőként értesülj az újdonságokról, akcióinkról, próbalehetőségekről!

Szótár

Neuromuszkuláris kapcsolatok

A mozgást vezérlő központi idegrendszer és a működő izmok közötti (röviden: izom-ideg) kapcsolatok... Tovább